Ramazan ayının gelmesiyle sofralarımız hurmalarla
zenginleşti. Ramazan ayında
sofralarımızın vazgeçilmezidir hurma. Peki onu bu kadar özel kılan nedir? Hurma; İnsanoğlunun yetiştirdiği en eski
bitki çeşitlerinden biri olup, besin içeriği açısından bakıldığında yapısında;
çözünebilir-çözünmeyen posa ,15 farklı mineral bulunduran , protein ve
karbonhidrattan zengin bir besindir. Özellikle
yaş hurma besin değeri açısından birçok meyveden üstündür. Glisemik endeksinin
nispeten düşük olması ve lif içeriğinin yüksek olması gibi nedenlerle sağlık
açısından da yararlıdır. Hurmanın antioksidan ve doğum sonrası kanamayı
azaltıcı yönlerini ortaya koyan deneysel araştırmalar da yapılmıştır.
Hurma meyvesinde %44-88 oranında şeker bulunur. Potasyumdan
zengindir (muzdan 2,5 kat fazla). Ayrıca, kalsiyum, magnezyum, demir ve
vitaminler (A, B1, B2, niasin, C) bulunur.
Hurmada en az 15 çeşit mineral bulunur. Potasyum, bor, kalsiyum, kobalt,
bakır, flor, demir, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum, selenyum ve çinko
bunlardan bazılarıdır.
Hurma proteini de çok kaliteli olup 23 çeşit aminoasit içerir. Bunlardan bazıları
portakal, elma ve muz gibi meşhur meyvelerde bile bulunmaz. Ayrıca %0,5-3,9
oranında sağlık için yararlı bir madde olan pektin içerir. Lif içeriği, kalori
oranları ve diğer özellikleriyle birleştirildiğinde ister istemez “Hurma insan
için ideal besin maddesi midir?” sorusu akla gelmektedir. Çeşitli meyvelerle karşılaştırıldığında
hurmanın enerji, lif ve mineral içeriği açısından en zengin olduğunu
söyleyebiliriz.
ü Hurma; yüksek selenyum içeriğiyle
antioksidan-kansere karşı koruyucu bir besindir. Bilimsel araştırmalar hurmanın
soğukta muhafaza edildiği durumda antioksidan yoğunluğunun arttığını
göstermektedir.
ü Yapılan bir başka çalışmada; Hurmanın
mide ülserini iyileştirici özelliğinin de antioksidan etkisiyle olduğu
düşünülmektedir.
ü Yoğun vitamin, mineral içeriğiyle
bedensel ve zihinsel gelişimi sağlar. Çocukların beslenmelerinde her gün en az
2 adet hurma bulunması önerilmektedir.
ü Çözünebilir posa içeriğiyle (
%6,5-18) gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını tedavi edici yönü
vardır.
ü A vitamini içeriğiyle (100 gr’ında
11-15,6 mg) gece körlüğüne iyi gelen hurma, göz sinirlerini kuvvetlendirici
etkiye de sahiptir.
ü Hurmanın 100 gr’ ında 6-13 mg demir
(Fe) bulunur. Bu yönüyle kansızlığa karşı koruyucu ideal bir besindir.
ü Sinir sistemi sağlığını korur, diş
minesini güçlendirir.
İftar Sofralarında Neden Orucu
Hurmayla Açmayı Tercih Ediyoruz?
Oruç süresinin 16-17 saate çıktığı ramazan ayında , uzun
süreli açlık sonrası birden besin alımı kan şekerinde ani dalgalanmalara neden
olabilmektedir. Hurma her ne kadar
karbonhidrat yönüyle zengin bir besin olsa da; iftarda orucu hurma ile açmak ve
yemeğe hurma ile başlamak hem kan şekeri dengesini sağlamada hem de iftar
sırasında aşırı besin tüketimini engellemede etkilidir.
Genel olarak hurmaya baktığımız zaman, ramazan ayının dışında
hem besin içeriği yönüyle çok kaliteli, hem de sağlık açısından çok yararlı
olup, günlük beslenmemizde de yer vermemiz gereken değerli bir besindir. Günlük yaşamımızda hurma farklı şekillerde de
tüketilebilir; Bir tarif verecek olursak,
Hurma Milk Shake
½ kase
çekirdekleri çıkarılmış doğranmış hurma
3 top
dondurma ya da donmuş yoğurt (vanilyalı)
½ kase süt
Hazırlanışı
Sütü ve
hurmaları bir blender de çekip püre haline getirin. Dondurmayı ya da donmuş
yoğurdu ilave edin ve pürüzsüz olana dek çekin. Uzun bardaklarda servis edin.
Afiyet Olsun.. J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder