Minor changes, great strides!

24 Haziran 2015 Çarşamba

Sofraların Vazgeçilmezi ‘Hurma’

Ramazan ayının gelmesiyle sofralarımız hurmalarla zenginleşti.  Ramazan ayında sofralarımızın vazgeçilmezidir hurma. Peki onu bu kadar özel kılan nedir?  Hurma; İnsanoğlunun yetiştirdiği en eski bitki çeşitlerinden biri olup, besin içeriği açısından bakıldığında yapısında; çözünebilir-çözünmeyen posa ,15 farklı mineral bulunduran , protein ve karbonhidrattan zengin bir besindir.  Özellikle yaş hurma besin değeri açısından birçok meyveden üstündür. Glisemik endeksinin nispeten düşük olması ve lif içeriğinin yüksek olması gibi nedenlerle sağlık açısından da yararlıdır. Hurmanın antioksidan ve doğum sonrası kanamayı azaltıcı yönlerini ortaya koyan deneysel araştırmalar da yapılmıştır.
Hurma meyvesinde %44-88 oranında şeker bulunur. Potasyumdan zengindir (muzdan 2,5 kat fazla). Ayrıca, kalsiyum, magnezyum, demir ve vitaminler (A, B1, B2, niasin, C) bulunur.   Hurmada en az 15 çeşit mineral bulunur. Potasyum, bor, kalsiyum, kobalt, bakır, flor, demir, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum, selenyum ve çinko bunlardan bazılarıdır.
Hurma proteini de çok kaliteli olup  23 çeşit aminoasit içerir. Bunlardan bazıları portakal, elma ve muz gibi meşhur meyvelerde bile bulunmaz. Ayrıca %0,5-3,9 oranında sağlık için yararlı bir madde olan pektin içerir. Lif içeriği, kalori oranları ve diğer özellikleriyle birleştirildiğinde ister istemez “Hurma insan için ideal besin maddesi midir?” sorusu akla gelmektedir. Çeşitli meyvelerle karşılaştırıldığında hurmanın enerji, lif ve mineral içeriği açısından en zengin olduğunu söyleyebiliriz.  
ü  Hurma; yüksek selenyum içeriğiyle antioksidan-kansere karşı koruyucu bir besindir. Bilimsel araştırmalar hurmanın soğukta muhafaza edildiği durumda antioksidan yoğunluğunun arttığını göstermektedir.
ü  Yapılan bir başka çalışmada; Hurmanın mide ülserini iyileştirici özelliğinin de antioksidan etkisiyle olduğu düşünülmektedir.
ü  Yoğun vitamin, mineral içeriğiyle bedensel ve zihinsel gelişimi sağlar. Çocukların beslenmelerinde her gün en az 2 adet hurma bulunması önerilmektedir.   
ü  Çözünebilir posa içeriğiyle ( %6,5-18) gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını tedavi edici yönü vardır.    
ü  A vitamini içeriğiyle (100 gr’ında 11-15,6 mg) gece körlüğüne iyi gelen hurma, göz sinirlerini kuvvetlendirici etkiye de sahiptir.
ü  Hurmanın 100 gr’ ında 6-13 mg demir (Fe) bulunur. Bu yönüyle kansızlığa karşı koruyucu ideal bir besindir. 
ü  Sinir sistemi sağlığını korur, diş minesini güçlendirir.

İftar Sofralarında Neden Orucu Hurmayla Açmayı Tercih Ediyoruz?
Oruç süresinin 16-17 saate çıktığı ramazan ayında , uzun süreli açlık sonrası birden besin alımı kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olabilmektedir.  Hurma her ne kadar karbonhidrat yönüyle zengin bir besin olsa da; iftarda orucu hurma ile açmak ve yemeğe hurma ile başlamak hem kan şekeri dengesini sağlamada hem de iftar sırasında aşırı besin tüketimini engellemede etkilidir.

Genel olarak hurmaya baktığımız zaman, ramazan ayının dışında hem besin içeriği yönüyle çok kaliteli, hem de sağlık açısından çok yararlı olup, günlük beslenmemizde de yer vermemiz gereken değerli bir besindir.  Günlük yaşamımızda hurma farklı şekillerde de tüketilebilir; Bir tarif verecek olursak,

Hurma Milk Shake

İçindekiler
½ kase çekirdekleri çıkarılmış doğranmış hurma
3 top dondurma ya da donmuş yoğurt (vanilyalı)
½ kase süt

Hazırlanışı
Sütü ve hurmaları bir blender de çekip püre haline getirin. Dondurmayı ya da donmuş yoğurdu ilave edin ve pürüzsüz olana dek çekin. Uzun bardaklarda servis edin.




Afiyet Olsun.. J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder