Minor changes, great strides!

26 Haziran 2015 Cuma

Karpuz Aşkına!

Yazın geldiğinin en önemli habercilerinden biridir karpuz! Kütür kütür, sulu sulu yemede yanında yat dedirtir insana! Karpuz sevenler el kaldırsın! Heralde sevmeyen insan sayısı çok azdır diye düşünüyorum. Özellikle de ramazan ayında olduğumuz şu günlerde insan daha fazla tüketmek istiyor. Karpuz yalnızca bir meyve değil, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez bir besin desteğidir. Her besinde olduğu gibi karpuzun ne olduğunu anlamak ve nasıl tüketeceğimizi bilmek de çok önemli.

"Ramazanda sıvı alımı çok önemli. Ramazan ayında olduğumuz için oruç tutanların su kaybı fazladır. Ne yazık ki yeterince su tüketmiyoruz. Suyun yerini hiçbir şey tutmaz ancak vücudun susuz kalmaması için sulu gıdalar tüketilmesinde büyük fayda var. İşte karpuz sıvı yönünden en zengin meyvelerin başında geliyor. Karpuz böbrekleri çalıştırıyor, idrarı düzenliyor". O yüzden yemekten 2 saat sonra 1 dilim karpuz tüketilebilir.

Hastalıklara yardımcı!

Bazı araştırmalar, astımdan kalp çarpıntılarına, diyabetten kolon kanserine kadar pek çok hastalıkta yardımcı rol oynadığını kaydediyor. Belki de bu yüzden en iyi 10 gıda arasında yer alıyor. Tatlı, sulu karpuz içeriğinde pek çok antioksidan yani kansere karşıt madde taşıyor. Bununla beraber harika bir Vitamin C, B ve A kaynağı olduğunu da söyleyebiliriz. Kırmızının gücü olan bu antioksidanlar, serbest radikaller dediğimiz kanserojenlerle  savaşıyor. Vee tabi ki düzenli tüketirsek serbest radikallerin önüne geçiyoruz!

Yorgunluğu dindirici gücü!

Aynı zamanda B ve C vitaminlerinden zengin olduğu için yorgunluğu gideriyor, vücuda zindelik veriyor. Özellikle iftardan sonra üstümüze bir rehavet çöküyor. Bu yüzden tüketmeye özen göstermeliyiz.

Sevilmeyen çekirdekler!

Birçoğumuz karpuzun ve hatta birçok meyvenin çekirdeğini sevmeyiz. Hatta tek tek ayırmaya çalışırız. Ama bakın o ayırdığınız çekirdekler ne kadar değerli! Çekirdeğinde bulunan likopen maddesi kalbi enfarktüsten koruyor. Çekirdeklerinin mideye herhangi bir zararı yok. Tam fayda sağlamak için karpuzu tüketirken çekirdekleriyle birlikte ve çekirdekleri kırarak tüketmekte fayda var.
Karpuzun iyi bir B6, B1 vitamini deposu olduğunu da söyleyebiliriz. İçerdiği potasyum ve magnezyum mineralleri ile bir maden deposu gibi. Bir ay dilimi karpuzun 48 kalori olduğu düşünüldüğünde, doğru tüketildiği zaman diyet menülere uygun bir gıda olduğunu da söylemek mümkün..
Karpuz aşığı bir diyetisyen olarak şunu söylemeliyim ki; Her besin gibi karpuz da gereğinden fazla tüketildiğinde fazla kilolara sebebiyet verebilir. Pek çoğumuz şu geçirdiğimiz sıcak havalarda, özellikle de ramazan ayında iftardan sonra soğuk bir karpuzla serinlemek isteriz. Karpuzu afiyetle yerken de ipin ucunu biraz kaçırırız. ‘Karpuz su sayılır canım, ne olacak?’ demeyin. Her şey ölçüsünde güzel, dengeli ve sağlıklı!
Vee tabi ki karpuzu sadece çatalla yemek istemeyebilirsiniz! Sıcak günlerde serinlemek için birçok alternatifi olabilir. Mesela;

Karpuzlu Smoothie


İçindekiler

- 1 Dilim Karpuz
- 0.5 Su Bardağı (200 ml lik) Yoğurt (Yağsız)
- 10 gr Pudra Şekeri

Hazırlanışı

Karpuzlu smoothie yapmak için malzemelerin tümünü el brenderi ile püre haline getirin. İsteğine göre, kalan karpuz parçalarını da buzluğa koyup donmasını bekleyerek daha sonra buz yerine kullanabilirsin. Karpuzlu smoothie servise hazır. Afiyet olsun! J

Karpuz Frozen

 İçindekiler

-1 dilim karpuz
-1 kase buz
-1 yaprak nane

Hazırlanışı
Karpuz dilimindeki çekirdekleri temizleyin. Küp şekline kesip mutfak robotuna alın. Buz parçalarını ilave edip 1-2 dakika çırpın. Naneyi üzerine koyarak hemen servis yapın. Karpuz frozen artık hazır, afiyet olsun! J


 Her ne kadar çok sevsekse her besinin ölçüsünde tüketildiği günler dilerim.. J

1 yorum:

  1. Karpuz hakkında verdiğiniz önemli bilgiler için teşekkürler Nildem Hanım.Başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil