Yazın geldiğinin en önemli habercilerinden biridir karpuz!
Kütür kütür, sulu sulu yemede yanında yat dedirtir insana! Karpuz sevenler el
kaldırsın! Heralde sevmeyen insan sayısı çok azdır diye düşünüyorum.
Özellikle de ramazan ayında olduğumuz şu günlerde insan daha fazla tüketmek
istiyor. Karpuz yalnızca bir meyve değil, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez bir
besin desteğidir. Her besinde olduğu gibi karpuzun ne olduğunu anlamak ve nasıl
tüketeceğimizi bilmek de çok önemli.
"Ramazanda sıvı alımı çok önemli. Ramazan ayında
olduğumuz için oruç tutanların su kaybı fazladır. Ne yazık ki yeterince su
tüketmiyoruz. Suyun yerini hiçbir şey tutmaz ancak vücudun susuz kalmaması için
sulu gıdalar tüketilmesinde büyük fayda var. İşte karpuz sıvı yönünden en
zengin meyvelerin başında geliyor. Karpuz böbrekleri çalıştırıyor, idrarı
düzenliyor". O yüzden yemekten 2 saat sonra 1 dilim karpuz tüketilebilir.
Hastalıklara yardımcı!
Bazı araştırmalar, astımdan kalp çarpıntılarına, diyabetten
kolon kanserine kadar pek çok hastalıkta yardımcı rol oynadığını kaydediyor.
Belki de bu yüzden en iyi 10 gıda arasında yer alıyor. Tatlı, sulu karpuz
içeriğinde pek çok antioksidan yani kansere karşıt madde taşıyor. Bununla
beraber harika bir Vitamin C, B ve A kaynağı olduğunu da söyleyebiliriz.
Kırmızının gücü olan bu antioksidanlar, serbest radikaller dediğimiz
kanserojenlerle savaşıyor. Vee tabi ki
düzenli tüketirsek serbest radikallerin önüne geçiyoruz!
Yorgunluğu dindirici
gücü!
Aynı zamanda B ve C vitaminlerinden zengin olduğu için
yorgunluğu gideriyor, vücuda zindelik veriyor. Özellikle iftardan sonra
üstümüze bir rehavet çöküyor. Bu yüzden tüketmeye özen göstermeliyiz.
Sevilmeyen çekirdekler!
Birçoğumuz karpuzun ve hatta birçok meyvenin çekirdeğini
sevmeyiz. Hatta tek tek ayırmaya çalışırız. Ama bakın o ayırdığınız çekirdekler
ne kadar değerli! Çekirdeğinde bulunan likopen maddesi kalbi enfarktüsten
koruyor. Çekirdeklerinin mideye herhangi bir zararı yok. Tam fayda sağlamak
için karpuzu tüketirken çekirdekleriyle birlikte ve çekirdekleri kırarak tüketmekte
fayda var.
Karpuzun iyi bir B6, B1 vitamini deposu olduğunu da
söyleyebiliriz. İçerdiği potasyum ve magnezyum mineralleri ile bir maden deposu
gibi. Bir ay dilimi karpuzun 48 kalori olduğu düşünüldüğünde, doğru tüketildiği
zaman diyet menülere uygun bir gıda olduğunu da söylemek mümkün..
Karpuz aşığı bir diyetisyen olarak şunu söylemeliyim ki; Her
besin gibi karpuz da gereğinden fazla tüketildiğinde fazla kilolara sebebiyet
verebilir. Pek çoğumuz şu geçirdiğimiz sıcak havalarda, özellikle de ramazan
ayında iftardan sonra soğuk bir karpuzla serinlemek isteriz. Karpuzu afiyetle
yerken de ipin ucunu biraz kaçırırız. ‘Karpuz su sayılır canım, ne olacak?’
demeyin. Her şey ölçüsünde güzel, dengeli ve sağlıklı!
Vee tabi ki karpuzu sadece çatalla yemek istemeyebilirsiniz! Sıcak
günlerde serinlemek için birçok alternatifi olabilir. Mesela;
Karpuzlu Smoothie
İçindekiler
- 1 Dilim Karpuz
- 0.5 Su Bardağı (200 ml lik) Yoğurt (Yağsız)
- 10 gr Pudra Şekeri
Hazırlanışı
Karpuzlu smoothie yapmak için malzemelerin tümünü el brenderi
ile püre haline getirin. İsteğine göre, kalan karpuz parçalarını da buzluğa
koyup donmasını bekleyerek daha sonra buz yerine kullanabilirsin. Karpuzlu
smoothie servise hazır. Afiyet olsun! J
Karpuz Frozen
-1 dilim karpuz
-1 kase buz
-1 yaprak nane
Hazırlanışı
Karpuz dilimindeki çekirdekleri temizleyin. Küp şekline kesip
mutfak robotuna alın. Buz parçalarını ilave edip 1-2 dakika çırpın. Naneyi
üzerine koyarak hemen servis yapın. Karpuz frozen artık hazır, afiyet olsun! J
Her ne kadar
çok sevsekse her besinin ölçüsünde tüketildiği günler dilerim.. J
Karpuz hakkında verdiğiniz önemli bilgiler için teşekkürler Nildem Hanım.Başarılarınızın devamını dilerim.
YanıtlaSil