Merhabalar, bu yıl dost, akraba, komşu her bölgeden o kadar
çok kiraz getirdi ki, ben bu yılı kiraz yılı ilan ediyorum. O kadar bereketli
ve bol ki insanlar artık fazlalığından dağıtıyorlar. Küçükken ağaçlara çıkar toplar,
kulaklarımıza küpe yapardık, onun eğlencesi çok ayrıydı.. Bu bizim için çok
sevindirici bir haber tabi ki. Çünkü kirazın faydaları saymakla bitmez. Ayrıca
benim de çok sevdiğim meyveler arasındadır. Kirazın faydaları arasında öne
çıkan nokta, meyvenin antioksidan bakımından zengin olması ve bu sayede pek çok
organı hücre hasarına karşı koruması. Buna ek olarak tam bir vitamin ve mineral
deposu olan kiraz C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi önemli
mineraller bakımından çok iyi bir kaynak.
Doğal bir tat ve lezzet içeren kiraz, yoğun meyve şekeri
içermektedir. 100 gramı yaklaşık 40 kaloridir. Michigan Üniversitesi'nin
araştırmasına göre; kirazın kolesterolü ve kan şekerini düşürücü ve kalp
sağlığını iyileştirici etkisi var. Kirazın yoğun antioksidan içeriğiyle kalp
sağlığını koruduğu belirtiliyor. Artrit, gut hastalığı, peklik, sindirim
bozukluğu, şişmanlık gibi rahatsızlıklarda da etkilidir.
Kirazın Yararları
Ø Kiraz vücudun bağışıklık sistemini
desteklemeye yardımcı olan antosiyanin gibi flavonoidler bakımından zengin olan
bir meyvedir. Aynı zamanda C vitamini içeriği ile virüslere ve bakterilere
karşı savaşarak bağışıklık sistemini destekler.
Ø Araştırmacıların yaptıkları inceleme
sonucu 20 kiraz bir aspirinle eşdeğer olup, içinde bulunan antosiyanin maddesi
E ve C vitaminler de benzer antioksidan etki yapmaktadır. Güçlü bir ağrı
kesicidir. 20 kirazda 12-25 mg arası antosiyanin maddesi bulunduğu için bu
maddenin ağrı kesici etkisinin, aspirinden 10 kat fazla olduğu tespit
edilmiştir.
Ø Eklem ağrılarını rahatlatmayı ve göz
hastalıklarına karşı korumayı sağlayan güçlü bir iltihap önleyici madde olan
kuersetin içerir.
Ø İçerdiği zengin mineraller ile
vücudun su dengesini düzenler. Kabızlığı giderir. Kolesterol ve kan şekerini
düşürür ve damar sertliğinin tedavisinde de etkili bir besindir.
Ø İdrar söktürücü özelliğiyle
böbreklerin dostu olan kiraz, vücudun zehirli maddelerden temizlenmesini
sağlar. Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için
romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesinin önlenmesinde etkilidir.
Ø Kiraz, elajik asit adlı bileşiği
yoğun miktarda içeriyor. Elajik asit, sentetik ve doğal kanserojen maddeleri
etkisiz hale getirir ve onların sağlıklı hücrelere hasar vererek kanserli
hücreler haline getirilmesini engeller.
Yan Etkileri: Her hangi bir yan etkisi yoktur.
Ancak bir kerede 500-1000 gr. kiraz yiyenlerde karın ağrısı görülmektedir.
Özellikle tam olmamış veya iyi çiğnenmemiş kiraz bağırsaklarda mayalanma
yaparak gaz şişkinliğinin, karın ağrısının artmasına neden olur. Bu durumda
gazlı maden suyu içmekten kaçınılmalıdır. 1 porsiyon : 15 kiraz olduğu unutulmamalıdır.
Efsane Çay
Bu yıl kiraz çok bol demiştim, o halde bu avantajdan
yararlanarak küçükken küpe yaptığımız sapları şimdi çay yapmaya ne dersiniz? Bu bollluğun avantajını kullanarak kiraz sapı
içmeyi ihmal etmeyin. Benimde çok sevdiğim kiraz sapı çayını şu şekilde
hazırlayabilirsiniz; 30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika
kaynatmalısınız. Bu şekilde tükettiğiniz zaman böbrekleri çalıştırarak,
diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını
sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etki gösterecektir. Yararlı etkileri olduğu kadar,
rahatlıkla tüketebileceğiniz bir tada da sahiptir. Ramazan ayında olduğumuz
için vücutta su kaybı fazladır. Kiraz sapınında diüretik etkisi olduğu için
ölçülü tüketmeye özen gösterilmelidir.
Sağlıklı Günler Dilerim.. J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder